El este primarul fotbalist

Băh, lăsaţi-o baltă, bah, că v-apucă 23 august şi tot nu îi daţi gol lu’ dom’ primar al nostru!”, se aude de undeva din tribună ţipătul piţigăiat al unui spectator. E căţărat pe gardul de plasă al stadionului comunal din Gruia şi agită de mama focului un steguleţ vopsit în galben şi roşu, culorile clubului divizionar de fotbal Dunărea Gruia. Cel pe care-l vizează replica e atacantul echipei adverse, iar portarul ridicat în slăvi, care tocmai a plonjat după minge, e nimeni altul decât primarul comunei mehedinţene Gruia, Alexandru Nedelcu.

53 de ani, o eşarfă de primar atârnată de gât şi o minge de fotbal tronând pe biroul din spatele căruia conduce de 8 ani destinele comunei Gruia. Este imaginea care-l ca-racterizează cel mai bine pe mehedinţeanul cu păr cărunt şi poftă de mişcare de invidiat, Alexandru Nedelcu.

Statutul de edil al urbei nu numai că nu-l împiedică să petreacă cel puţin două ore pe zi pe gazonul verde al micuţului stadion de fotbal din comună, dar i-a atras chiar, de-a lungul timpului, simpatia tuturor locuitorilor comunei. Nu-i deranjează că primarul lor face parte din lotul echipei locale de fotbal. Din contră, se mândresc cu asta.

“Dacă aţi vedea câţi vin să mă vadă la meci, cum ţipă ca nebunii de fiecare dată când mă întind după minge şi scap echipa de gol, atunci mi-aţi da dreptate că sunt într-adevăr iubit de gruieni”, şi-a început povestea veteranul portar al galben-roşilor din Liga Judeţeană Mehedinţi.


Amintirile lui despre meciurile de fotbal încep din urmă cu 40 de ani, când a îmbrăcat pentru prima oară un tricou. “Pe acela de portar, nu altul!”, ne-a precizat Nedelcu, explicându-ne imediat şi de ce nu ar fi putut juca niciodată pe alt post decât acela de apărător al buturilor.

“Când eram de-o şchioapă, jucam mingea pe maidan cu unu’ mai mare ca mine cu vreo 7-8 ani. Ei, şi ăla, pentru că era mai în vârstă, făcea instrucţie cu mine şi-mi zicea mereu: Băh, ia bagă-te în poartă să-ţi trag câteva şuturi! Şi uite-aşa, am ajuns să îndrăgesc poarta şi misiunea de portar. 40 de ani am stat doar pe linia porţii şi m-am aruncat ca nebunul după minge să nu intre în poartă”, ni s-a confesat râzând de propria-i glumă edilul din Gruia.

Că aşa stau lucrurile şi că, în pofida vârstei înaintate, nu se sfieşte să plonjeze la colţul lung şi să scoată mingea din vinclu, dom’ primar a ţinut să ne-o demonstreze pe viu.

Şi-a luat din birou echipamentul fistichiu de portar de care nu se dezlipeşte niciodată, o pereche de mănuşi, ghetele de fotbal, mingea... şi colegul de primărie, consilierul Nicolae Petriş (43 ani), despre care se grăbeşte să ne spună, confidenţial, că “şi ăsta-i fotbalist cu acte în re-gulă. Tot în echipa Dunării Gruia. Să vedeţi câte goluri dă, de plâng toţi adversari numai când îl văd pe teren!”. Mândri de primarul lor, sătenii l-au reales pe Nedelcu în funcţie cu peste 80% din voturi.

"Am fost titular în peste 3.000 de meciuri"

Alexandru Nedelcu şi-a luat echipamentul de portar din dulap şi ne-a făcut o mică demonstraţie de fotbal pe terenul din comună. Ne aşteptam ca lecţia de fotbal să nu dureze prea mult şi să-l vedem pe edil cu limba scoasă de-un cot de la efortul depus. Nu a fost deloc aşa.

Pe măsură ce se azvârlea în iarbă, parând una după alta loviturile, lui Nedelcu parcă îi creştea pofta de joc. “Unii zic că-s prea bătrân pentru asta, da’ nu-i aşa. Toată viaţa mea am făcut sport. Am jucat integral peste 3.000 de meciuri din postura de titular”, ne-a mai spus primarul comunei mehedinţene.

În tinereţe a jucat la UM Timişoara

“Puteam să ajung fotbalist mare, dom’ne! În tinereţe, jucam la divizionara B UM Timişoara, echipă mare pe vremea aia. Eram bun de tot şi m-aş fi putut transfera la o echipă din A, dar am suferit o accidentare şi am fost obligat să mă întorc la ai mei, în Gruia”, ni s-a confesat edilul, care petrece zilnic în compania mingii şi a gazonului cel puţin două ore.
thumb_178123_3foto.jpg
mare_178125_princ.jpg
178124_4foto.jpg
stadion gruia
stadion gruia
gruia -pristol
gruia -pristol

Un site dedicat tuturor prietenilor mei
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one